dissabte, 2 de maig del 2009

El coneixement que dóna la por

A molta gent- sobretot als hipocondríacs com jo- ens fa molta por anar al metge i a l'era pre-Google esperàvem que el cos evolucionés favorablement i dissipés els nostres temors de malaltia seriosa. Ara, però, no deixem que el cos esvaeixi la por, sinó que deixem que Google ho faci- i no el metge, curisoament, el qual tampoc volem anar-lo a veure.

Escrivim unes paraules clau a la cerca, generalment els símptomes i la malaltia que temem, amb l'esperança de trobar un article de medicina, un blog o un fòrum que ens tranquilitzi dient que allò que ens passa no té importància, i que no cal operar, ni fer testament. Així vaig fer jo, espantat d'haver tingut una sensació estranya a l'andana de l'estació de Berlin, que es va repetir a l'Òpera Estatal de Dresde, per mi el gran santuari on es va estrenar Tannhäuser. Vaig anar a un ciber-cafè i vaig pagar dos euros pels minuts que vaig tardar en escriure a Google "mareo" i "tumor cerebral".


Tannhäuser - Overture (Klemperer) - Wagner; Conductor Klemperer

Però aviat ens atrapa l'espiral de la informació immensa de la Xarxa, plena de segones, terceres i ene opinions sobre el diagnòstic del que et passa. I un comentari, o un article et tranquilitza i un altre t'enfonsa a la misèria. I, malgrat el dubte i la incertesa produïts per la lectura d'informacions contradictòries, ens neguem a anar al metge i acabem esperant que el cos, per sí sol, esvaeixi els nostres temors.

He llegit avui que, gràcies a aquesta urgència per consultar a Google (més que als metges) és possible fer un seguiment de l'evolució de la grip que és notícia aquests dies. La gent que creu que té la malaltia consulta a la Xarxa amb el cercador. Si en un moment donat, hi ha un pic de consultes concentrat en una zona geogràfica, és un indici molt probable de la incidència de la grip en aquest lloc. Els càlculs del nombre de consultes per zona geogràfica permeten elaborar un model de difusió de la malaltia en temps real que prediu les dades que més tard tenen les organitzacions sanitàries i els ministeris de sanitat.

Per què no escoltar música molt debussiana de Charles Tomlinson Griffes? Compositor americà que desconeixia però que he descobert posant al Google music composer influenza. Es veu que va morir de la també pandèmica grip espanyola, el 1920, curiosament també en abril. Sí, eren altres temps, quan la gent no s'estava de tantes punyetes com ara i no tenien inconvenient d'adjectivar la malaltia amb un nom de nacionalitat. Ara ja ho veieu, millor anomenar l'antiga grip porcina, mexicana o americana com H1N1 (però quan era asiàtica, tampoc hi va haver problema, curiós)

P.S: Per cert, estem emocionats d'haver assistit a un triomf històric que crec que no tornarem a veure. Sis gols al Bernabeu és una prova de que hi ha regals que et dóna la història.


4 comentaris:

helenna ha dit...

Jo no sóc hipocondríaca i confesso que també he passat per la "consulta" del Dr. Google.
M'agrada la peça de Tomlinson, la de Wagner... no tant. Les he escoltat amb dificultat ja que en el meu cap encara ressona.... paz para los planetas... y para los animales también. Hahahhahahahahaha.

Ah!, m'en oblidaba. Creieu que la golejada del Barça és més que un resultat esportiu?. Teléfon del sí......

quim ha dit...

Encara que la consulta del Dr Google és sorollosa i amb moltes opinions de dubtosa solvència, potser la tranquilitat que et dóna saber que pots trobar una resposta sense que t'envii a l'hospital, fa que el consultis molt sovint.

Crec que la golejada és un resultat gloriós, que sobrepassa el resultat esportiu. Truco al telèfon del sí ara mateix. I crec que un dia m'inspiraré amb la noia que cantava lo de la paz para los planetas y los animales per a fer un post.

Ferran ha dit...

Caram, just em vaig perdre el post que tenia les arrels a Berlin i Dresden, la setmana passada!

No sé com tens l'estómac de consultar el Dr. Google, i en canvi et fa por un de carn i ossos; posats a que et facin un diagnòstic, home, molt millor algú que pugui fer-ho amb coneixement de causa, no??

PS: Espero que no t'hagis tornat a marejar...

Josep Rumbau ha dit...

Benvolgut Quim,
Això de consultar el Dr Google és molt perillós i t'ho desaconsello categòricament. La crisi econòmica també arriba als metges i no és ètic que ens treguis feina que ja prou que n'hem perduda!Fins aquí podríem arribar!!!