diumenge, 23 de setembre del 2007

Experiment

El meu company de feina i amic, en V*****, com home savi que és, em va recomanar que escoltés atentament la lletra de la cançó Experiment de Cole Porter. Ell entén que la cançó conté la resposta d'un home madur a la pregunta de com encarar la vida. De fet, és una cançó feta des de la perspectiva del que ha decidit gaudir de la seva condició sexual sense amagar-se i sense traumes. De tota manera, a mi la cançó em serveix per encarar el viatge i l'estança a Bulgària; un país que ara mateix m'evoca un ambient inhòspit, que és el que m'inspiren els països de l'Est. Vinga- dic jo- experimentem. Qui sap? Igual t'encanta. Ara per ara, em pregunto què faré des del dimecres que ve fins al dilluns de l'altra setmana, aïllat en una estació d'esquí búlgara, sense esquís. Más triste que un torero al otro lado del telón de acero?. Diumenge que ve, quan hagi experimentat prou, a un dia de la tornada, ja us en faré cinc cèntims des de Borovets (si puc, és clar. No sigui que em disparin en una persecució per la pista d'esquí, com en una infame peli del 007 amb el Roger Moore).


Per cert, aquí teniu la lletra de l'Experiment. Espero que us faci profit.

Before we leave these portals
to meet our paramortals,
there's just one final message I would give to you.

We all have learned reliance
on the sacred teachings of science,
so I hope through life you never will become,
in spite of philistines, defiant,
to do what all good scientists do.

Experiment.
Make it your motto day and night.

Experiment.
And it will lead you to the light.

The apple from the top of the tree
is never too high to achieve.
So take an example from me.

Experiment.

Be curious,
though interfering friends may frown.

Get furious,
at each attempt to hold you down.

If this advice you'll only employ,
the future can offer you infinite joy
and merriment.

Experiment,
and you'll see.

Traducció molt lliure: Abans de que deixem aquesta vida per retrobar-nos amb els éssers volguts, tinc un missatge que m'agradaria donar-vos. Tots hem tingut confiança en els ensenyaments sagrats de la ciència. Així que espero que durant la vostra vida no us oposareu a fer el que els bons científics han fet, malgrat els filisteus. Experimenteu. Feu que aquest sigui el vostre lema nit i dia. Experimenteu. Us portarà a la llum. La poma de l'arbre no és prou alta com per no arribar-hi. Així que feu com jo i experimenteu. Sigueu curiosos, encara que els vostres amics us mirin malament. Emprenyeu-vos quan us vulguin tallar les ales. Si preneu aquest consell, el futur us donarà motius per estar feliços. Experimenteu i ja em direu.


La cançó la podeu escoltar aquí

8 comentaris:

Paulo ha dit...

Bon diumenje e bona estança a Bulgària.

quim ha dit...

Muito obrigado, Paulo.

nur ha dit...

Efectivament, tal com diu la cançó, experimentant és com s'aprén.

Sembla que t'obliguin a anar-hi i, segurament, el que hauries de fer és allò del dolce far niente, tot i que és possible que et costi.

Vagi molt bé a Borovets, Quim :)

quim ha dit...

nur: bé, encara que no puc dir que m'obliguin sí que m'hi fan anar per la feina. Però seguiré el teu consell i procuraré fer el dolce far niente entre ponència i ponència.

Anonymous ha dit...

Evidentment, experimentar cada dia amb el que ens presenta la nostra vida ens aporta molt en tant que podem trobar nous horitzonts personals o ens permet descobrir si la realitat experimental coincideix amb les idees que tenim sobre aquesta.

En aquest sentit voldria afegir-hi un petit comentari sobre la investigació híbrida entre l'art i la ciència de Peter Weibel: "Mi sospecha es que aquellos que rechazan el arte que depende de la teoría quieren excluirla del mundo moderno. Lo que hoy día hacemos en el arte es similar a la ciencia que formula teorías y después hace experimentos para probarlas. Sólo un arte de este tipo es un arte que forma parte de los tiempos modernos."

Per tant, si entre seminari i seminari et fas un tomb per les pistes d'esqui, per exemple, per tal de comprovar si la realitat de la gravetat,és a dir, si la força de la gravetat ha augmentat proporcionalment amb el bagatge de coneixements a les neurones, ja em sembla força interessant... :)

Ona

quim ha dit...

ona: gràcies per la teva reflexió. Potser la realitat o la força de la gravetat la sento més present a les pistes d'esquí. Potser el que ara té un mal averany es converteix en la gran oportunitat. Qui sap? Ja t'ho explicaré.

El que de moment tenim clar és proveïr-nos de provisions que ja ens han advertit que a l'hotel on es allotjarem donen poc menjar i que a l'estació d'esquí no tenen molta cosa.

Espero que algun dia els lingüistes podem experimentar i gaudir de les comoditats d'un congrés de metges, per exemple.

Anonymous ha dit...

si tu t'has d'aprovisionar de menjar per sobreviure a les pistes d'esquí a mi em fa falta aprovisionar-me de nutrients experimentals, just d'aquests que tu ara proposes i per això et proposo un experiment:

et proposo que pel següent diumengem ens facis somriure, que tractis el tema del somriure d'una forma experimental.

Gràcies!

Ona

Anonymous ha dit...

Partiendo de la base que para mi la vida es un experimento, si me centro en esa canción que por cierto no conocía, creo que dice mucho y que mas de uno se lo tendría que aplicar o le podría ayudar.
Claro que si me paro a pensar ... toda yo soy un experimento!!!

Como siempre Quim…abriéndome nuevos horizontes

Au

Betty