diumenge, 18 de març del 2007

Catedrals i cervicals

Abans d'ahir, de camí cap al Born per fer un tast de sidra i montaditos, vam passar per Santa Maria del Mar. Davant de la portalada hi havia una cua de gent que em va semblar que estava esperant entrar-hi per a un concert. Ahir vaig saber que feien cua per escoltar a la catedral el Rèquiem de Mozart; un any més una corrua de gent de totes les edats, origen, condició i vestuari esperava emocionar-se amb el Lacrimosa.

Santa Maria del Mar ha tingut sempre una significació especial. No explicaré el perquè m'agrada ja que segurament repetiré el que molts han dit sobre aquesta catedral i que segurament ja sabeu. Sí que penso que la meva fascinació per aquest edifici es deu bastant al fet de que sovint estigui tancat quan hi passo pel davant. Sento l'atracció i el misteri de qualsevol lloc inaccessible però que saps que és bonic. Si alguna vegada he hagut de fer de cicerone per Barcelona, anem a Sta Maria del Mar amb la incertesa de si la trobarem oberta, una incertesa semblant a la que tenen els turistes que van al Cap Nord i no saben si veuran el sol de mitja nit lliure de núvols o boira. Quan hem tingut la sort de poder entrar a la catedral, potser serà que ja anem predisposats a gaudir d'un espai car de veure i que és per mi tan especial, però el cas és que ha sigut l'escenari de moments molt bonics i inoblidables, com l'emocionant Requiem de Mozart de l'any passat.

Bé, aquí teniu un video exclusiu de l'interior de Santa Maria del Mar. No sé què hi pinta la banda sonora d'El Senyor dels Anells però realment, el càmara testifica ben bé que mirar amb deteniment l'interior de les catedrals va malament per les cervicals.



Per cert, ja que hem parlat de concerts a catedrals, imprescindible el DVD amb la 2ª simfonia de Mahler- Ressurrecció- interpretada per l'Orquestra Simfònica de Londres, dirigida per Leonard Bernstein, amb una Janet Baker esplèndida com sempre (emotiva com la Kathleen Ferrier a la versió d'Otto Klemperer). La gravació és d'un concert a la catedral romànica anglesa d'Ely l'any 1973. Sobretot no us perdeu la transició al moment coral de l'últim moviment: la inserció d'imatges de la catedral dóna a la gravació una intensitat dramàtica i estètica impressionants. Tot un plaer, i una experiència quasi mística (em fa vergonya i tot dir lo de 'mística') que està al vostre abast ja que està als quioscos. El DVD pertany a la col·lecció Deutsche Grammophon DVD Collection.

3 comentaris:

Anonymous ha dit...

Santa Maria del Mar per a mi també és un lloc especial. Procuro anar-hi sempre que puc i, si pot ser amb gent també especial, millor encara. És plaent recordar moments bons passats.

Bona setmana i petons,

Frida

quim ha dit...

Frida, m'alegro de que coincidim amb el nostre gust per la catedral. I sí, sempre és bo recordar bons moments, ja siguin de fa temps o molt recents.

Bona setmana a tu també

Un petó

margarido ha dit...

Hey, I don't speak Catalan, but I hope you understand this...
Thanks for posting my video :)
I found amazing when I went to Barcelona and some Orquestra was playing Lord os the Rings inside Santa Maria del Mar. The sounds just echoed around the cathedral and it felt like I was really inside the movie. It even brought tears to my eyes.

Well, it's nice to see you liked my movie...

Bye.