diumenge, 25 de novembre del 2007

O Thou that tellest good tidings to sayonara

Aquest post del Ferran m'ha donat la idea de posar-vos el 'O Thou that tellest good tidings to Zion', del Messies de Haendel cantada per la meva admirada, estimada, adorada criatura del cant, la Kathleen Ferrier. És la mítica gravació per a Decca amb la London Philarmonic Orchestra dirigida per l'Adrian Boult. La gravació es va fer entre el 7 i el 8 d'octubre de 1952, just un any abans de la seva mort (va morir el 8 d'octubre del 1953). Oh, fixeu-vos com diu 'arise', 'shine'... i aquest 'the glo-o-ory o-o-of the looooooord'.

Quan era professor d'anglès per a estudiants de turisme els posava aquesta ària per a il·lustrar les diferentes maneres de pronunciar la lletra 't' en anglès, i la lletra 'd' final, la de 'behold your God' (contempleu el vostre Déu) per exemple, i els passats regulars (els acabats en 'ed'). Segurament els meus estudiants de turisme van creure que no en treurien gaire profit d'escoltar aquesta ària, i la veritat és que no em plantejo si hauria estat millor haver posat una cinta del Speak Up o la gravació d'una reserva d'hotel en el BBC English. Em divertia i m'entussiasmava posar Haendel i Ferrier a la meva classe, a més de presentar-los una vocalització perfecta i clara des diferents sons, molt difícils de ser captats en la parla espontània. En realitat, només pel fet de que tinguessin la 'rara' i 'extraordinària' oportunitat de veure un professor gaudint de la seva hora de classe, em semblava que ja pagava la pena.

Us convido a escoltar les varietats de la 't' en el primer vers O Thou That Tellest good Tidings to Zion.




Un dels enllaços de dalt us porta al quart post del Diumenja'm que vaig escriure el desembre de l'any passat. En aquell post lamentava no poder posar-vos cap interpretació de la Kathleen Ferrier d'alguna peça de Mahler. Afortunadament ara sí que podeu escoltar-ne una gràcies al Diumenja'm Rediou. Hi trobareu l'últim moviment- L'Adéu- de la Cançó de la Terra (Das Lied von der Erde) en la gravació que esmento en el post del desembre: la de la Filarmònica de Viena, dirigida per Bruno Walter. Sentiu el seu serè i tranquil comiat del món i de la vida, quan pronuncia al final la paraula ewig.

Per cert, tot això em recorda que s'apropa l'aniversari d'aquest bloc. Ja us aniré informant de les activitats de celebració d'aquesta diumenjada onomàstica.

I aprovechando que el Tormes pasa por Antequera, des dels confins orientals de la blogosfera us presento aquest original generador de noms japonesos, que en Akinami ens proposa. Benvingut, petit saltapujols.

Sayonara.

Joruri Komatsuzaki

9 comentaris:

arisa hideyoshi ha dit...

Maco, maco això del generador de noms.

Arisa Hideyoshi

quim ha dit...

Bona tarda Arisa Hideyoshi, pel seu nom sembla que ve del Sol Naixent. Permetim que li digui que el seu català és perfecte :D

Sikanto Mimalespanto (potser) ha dit...

Ep!, doncs jo no he pogut accedir al link! Demà ho torno a provar, i de passada m'escoltaré amb calma l'ària que ens proposes; em fixaré en les -t i les -d, a veure com va la cosa.

Per cert, coses de la vida, abans de periodisme vaig estudiar... turisme ;-)

quim ha dit...

Bones Sikanto,

Quin link no hi pots accedir, el del post del desembre de l'any passat? Ostres, mira que si resulta que vas ser alumne meu... Segur que series un alumne aventajado. És que el món és un kleenex :P

Anonymous ha dit...

jo tampoc puc entrar al link tot i que aquest matí m'ha dit que em deia Hakitami o alguna així...és apassionant sentir-te parlar d'aquesta sra...
Hakitami

Ferran (exsikanto...) ha dit...

Segueixo sense poder entrar al japo-link, així que recupero el meu nom oficial.
M'ha encantat aquesta ària!
Turisme ho vaig estudiar fa mil anys, a finals dels '80, en una escola de BCN que, en aquells temps, era al C. Pàdua...

quim ha dit...

Hatikami, Ferran: em sap greu però el link aquest no funciona. Ho he intentat per diverses vies però no és possible connectar amb la web rumandmonkey.com. Quina llàstima que hagués caigut precisament ahir a la tarda.

Ai, Ferran... la vida que da sorpresas, sorpresas que da la vida. I, efectivament, el món és un kleenex :p

Paulo ha dit...

Jo també no puc entrar al link... Peró la Kathleen Ferrier és una maravilla. Sembla que Handel i Mahler "escreveram para a sua voz". El Diumenjam-rediou "está de parabéns".

Bona setmana.

quim ha dit...

Paulo, eu concordo com você. Mahler e Haendel escreveram a musica per la Ferrier. Obrigado. Eu estou feliz que gosta do rádio